TCMB: Nisan’da Enflasyonun Ana Eğilimi Yükseldi

Enflasyon Nisan Ayında Yükseldi: Elektrik ve Kur Etkili Oldu

Bir rapora göre, enflasyonun ana eğilimi nisan ayında yükseldi. Enerji ve temel mal gruplarındaki aylık fiyat artışları dikkat çekerken, bu artışta mesken elektrik tarifesindeki düzenleme ve Türk lirasındaki değer kaybı etkili oldu. Gıda grubundaki fiyat artışı yavaşlarken, sebze fiyatlarındaki düşüş bu gelişmede belirleyici rol oynadı.

Elektrik Belirleyici Oldu

Nisan ayında enerji fiyatları aylık bazda %4,32 artarken, yıllık enerji enflasyonu %48,11’e yükseldi. Özellikle mesken elektrik tarifesinin %20,80 oranında artırılması enerji grubundaki yükselişi tetikledi. Buna karşın, uluslararası petrol fiyatlarının düşmesiyle akaryakıt fiyatlarında %0,36 oranında gerileme yaşandı.

Temel Ürünlerde Kur Etkisi

Türk lirasındaki zayıflama, dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere temel mallarda fiyat artışlarını hızlandırdı. Otomobil ve mobilya fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekerken, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışı %3,43 oldu. Giyim ve ayakkabı grubunda ise sezon geçişi nedeniyle fiyatlar %6,57 oranında arttı.

Hizmet Grubunda Bayram Etkisi

Hizmet grubundaki aylık fiyat artışı %3,00 olarak gerçekleşti. Bayram dönemi etkisiyle ulaştırma hizmetlerinde fiyatlar %5,75 oranında arttı. Bu artışta şehirlerarası kara yolu taşımacılığı (%13,22) ve hava yolu taşımacılığı (%42,10) öne çıktı. Lokanta-otel grubu ise kırmızı et ve döviz kuru etkisiyle yükseliş kaydetti.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar %2,01 artarken, grup yıllık enflasyonu %36,09’a geriledi. Sebze fiyatlarındaki %17,32’lik düşüş, kırmızı et, yumurta ve meyvedeki artışları dengeledi. İşlenmiş gıdalarda ise %2,04’lük artış yaşandı.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) nisan ayında %2,76 arttı. Ancak yıllık ÜFE baz etkisiyle %22,50’ye gerileyerek düşüş eğilimini sürdürdü. En yüksek artışlar sermaye ve ara malı gruplarında kaydedildi.

Mevsimsellikten arındırılmış B ve C endekslerinin aylık artışları güçlenirken, yıllık artış oranları gerilemeye devam etti. TCMB, üç aylık ortalamalarda yataya yakın bir seyir izlerken, nisan ayında ana enflasyon eğiliminde yukarı yönlü hareketin belirginleştiğine dikkat çekti.

Related Posts

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Akaryakıta art arda indirim geldi: Petrolde son durum ne?

Akaryakıta gelen indirimlerden sonra bugün motorine indirim geleceği belirtildi otogaza 1 lira 20 kuruş indirim geldi, motorine ise yarın 1 lira 29 kuruş indirim gelmesi bekleniyor. Fed toplantısı öncesi Brent petrolde hareketlilik yaşanıyor, İşte …

Brent petrolün varili 61,23 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 61,23 dolardan işlem görüyor

Trafik sıkışıklığının İstanbul’a maliyeti ortaya çıktı: Zarar çok büyük

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Dündar, “Karayolu …

Otomotiv sektöründe kadınlara destek: Yıl sonuna kadar 500 kadına ücretsiz eğitimle iş fırsatı!

İş dünyasında cinsiyet eşitliğine dair farkındalık çalışmaları her geçen gün artsa da otomotiv endüstrisinde oranlar hâlâ yeterli seviyede değil. Otomotiv Sanayicileri Derneği tarafından açıklanan verilere göre, kadınlar otomotiv endüstrisindeki …

Borsa İstanbul’dan kritik hamle: Takas süresi değişiyor mu?

Mevcut sistemde, hisse senedi işlemlerinde takas tarihi, işlemin gerçekleştiği günü takip eden ikinci iş günü olarak uygulanıyor. Ancak küresel piyasalardaki gelişmeler doğrultusunda, bu sürenin bir iş gününe (T+1) indirilmesi gündeme geldi. Yapılan …