Orta yaş grubu için ciddi risk: Aort yırtılması kalp krizi ve felçle sonuçlanabilir

Önemli Bir Sağlık Sorunu: Aort Diseksiyonu Nedir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ani ve hayati tehlikesi yüksek bir kalp damar hastalığı olan aort diseksiyonu geçirmiştir. Halk arasında ana atardamar yırtılması olarak da bilinen bu hastalık, toplumda nadir görülmekle birlikte önemli bir konudur.

Aort yırtılması genellikle ani ölümlere yol açabilir. Bu nedenle, özellikle kontrolsüz yüksek tansiyon, aort kapak problemi ve genetik yatkınlığı olan bireylerin, yılda en az bir kez tomografi ile takip edilmesi gerekmektedir.

Orta Yaş Grubu En Riskli Dönemde

Aort diseksiyonu, yani ana atardamarda yırtılma, kalp cerrahisinin acil müdahale gerektiren durumlarından biridir. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal konuyla ilgili önemli bilgiler vermektedir.

Prof. Dr. Köksal’a göre, bu hastalara erken müdahale edilmediğinde, yarısından azı hastaneye ulaşabilmekte ve ameliyat olanların yalnızca yarısı hayatta kalabilmektedir.

Aort Yırtılması Kalp Krizi ve Felçle Sonuçlanabilir

Kalpten çıkan ana damarda başlayan yırtığın, aşağı inerek kalbi besleyen damarları tıkayabileceğini belirten Prof. Dr. Köksal, Sırrı Süreyya Önder’in yaşadığı kalp krizinin nedeninin bu yırtık olduğunu vurgulamaktadır. Yırtık yukarı doğru yayıldığında ise beyne giden kanın azalabileceğini ve bu durumun ciddi sağlık risklerini beraberinde getirebileceğini belirtmektedir.

Genetik Yatkınlık ve Doğumsal Kalp Anomalileri Önemlidir

Prof. Dr. Köksal, 40 ile 60 yaş arasındaki bireylerin genetik faktörlere ve doğuştan gelen kalp kapağı bozukluklarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtmektedir.

Yapılan açıklamalara göre, aort kapağında doğumsal anomaliler bulunan bireylerde damarın genişlemesi ve yırtılma riskinin artabileceği bilinmektedir. Ayrıca, ailede kontrolsüz hipertansiyon öyküsü olan bireylerde de aort yırtılması riski yüksektir.

Yılda Bir Tomografi Şart!

Aort çapı normalden büyük olan ve yüksek tansiyonu olan bireylerin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Köksal, bu hastaların en az yılda bir kez tomografi ile takip edilmesi gerektiğini ve tansiyonun sürekli kontrol altında olması gerektiğini belirtmektedir.

Küçük Tedbirler Hayat Kurtarabilir

Prof. Dr. Köksal, aort diseksiyonunun genellikle ani geliştiğini ve hastaların zamanında müdahale edilmediğinde hayatını kaybedebileceğini belirtmektedir. Bu nedenle, orta yaş ve üzeri bireylerin genetik riskleri, aort kapak sorunları ve yüksek tansiyon açısından düzenli olarak kontrol edilmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

Erken teşhisin hayati önem taşıdığı bu hastalıkta, kan basıncını düşürmeye yönelik ilaç tedavisi, sağlıklı yaşam biçimleri ve gerektiğinde cerrahi müdahale ile hayat kurtarılabilir. Önemli olan, küçük tedbirlerle yüksek risk taşıyan bu ölümcül hastalığın önlenebilir olmasıdır.

Related Posts

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Bahar geldi, alerjiler arttı: Uzmanından uyarılar

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte toz alerjisi şikayetleri arttı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yurtseven, aileleri toz taşınımı, ev içi temizlik ve maske kullanımı gibi konularda uyararak tavsiyelerde bulundu.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Mevsimsel belirtilerle karıştırılan bahar alerisi, aslında yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki doğru tanı nasıl konulur, en etkili tedavi yöntemi nedir?

TVHB Başkanı Eroğlu: ‘Veteriner hekimlere sağlıkta şiddet kapsamında yer verilmelidir’

TVHB Başkanı Eroğlu: “Sağlıkta şiddet kapsamında veteriner hekimlerin yer almasını talep ediyoruz” ANKARA – Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 26 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada …

Süs Havuzu Faciasında 4 Kişi Tutuklandı

Süs havuzu faciasında 4 tutuklama KIRKLARELİ – Kırklareli’nde bir çay bahçesinde süs havuzunda elektrik akımına kapılan 1’i çocuk 4 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’ü tutuklandı. Yayla Mahallesinde bulunan Mehmet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir