Edebiyat tarihinin hazinesi: Shakespeare’in ilk baskıları rekor fiyata satılabilir

William Shakespeare’in Nadir Bir Seti Müzayedede Yüksek Fiyata Satılacak

Ünlü yazar William Shakespeare’in ilk dört toplu eser baskısından oluşan nadir bir set, önümüzdeki ay gerçekleşecek olan müzayedede 4,5 milyon sterline (yaklaşık 6 milyon dolar) kadar bir fiyata alıcı bulabilir. Dünyaca ünlü müzayede evi Sotheby’s, bu duyuruyu Shakespeare’in 461. doğum gününde yaptı.

Bazı Eserler İlk Kez Gün Yüzüne Çıkacak
Shakespeare’in ölümünden sonra arkadaşları John Heminges ve Henry Condell tarafından bir araya getirilen oyunlar, ilk kez 1623’te “Mr. William Shakespeares Comedies, Histories & Tragedies” adıyla basıldı. Uzmanlara göre, “Macbeth”, “The Tempest” ve “Twelfth Night” gibi önemli eserlerin ilk kez bu set içerisinde yayınlandığı biliniyor.

Toplamda 750 adet basılan Birinci Folyo’nun günümüze yalnızca 230 kopyasının ulaştığı biliniyor. Bu kopyaların büyük çoğunluğu müze, üniversite veya kütüphanelerde bulunurken, özel koleksiyonlardaki nadir örneklerden biri 2020 yılında 9,9 milyon dolara alıcı bulmuştu.

İkinci (1632), Üçüncü (1663) ve Dördüncü (1685) Folyolar da edebiyat tarihçileri için büyük önem taşıyor. Özellikle Üçüncü Folyo, yalnızca 182 kopyasının günümüze ulaşması nedeniyle en nadir baskı olarak kabul ediliyor. Bu nadirlik, 1666’daki Londra Büyük Yangını sırasında yok olan stoklardan kaynaklanmaktadır.

Üçüncü Folyo’da Shakespeare’e ait olduğu düşünülen yedi yeni oyun da yer alıyor; ancak uzmanlar bunlardan yalnızca “Sur Prensi Perikles”in gerçekten Shakespeare tarafından yazıldığını belirtiyor. 23 Mayıs’ta gerçekleşecek olan müzayede, bu nadir Shakespeare seti için önemli bir fırsat sunacak.

Related Posts

Yanlış sınav giriş belgesi yüzünden sınava alınmadı

Sivas’ta Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) Alan Yeterlilik Testi (AYT) için Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne gelen bir aday, yanlış sınav giriş belgesini getirince görevliler tarafından sınava alınmadı. Bir öğrenci ise kapıların kapanmasına saniyeler kala koşarak yetişti.

Depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın müteahhidi: ‘Kaliteli malzeme kullandım’

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 14 kişinin hayatını kaybettiği Alya Uçar Apartmanı’na ilişkin ilk duruşma, depremden 28 ay sonra yapıldı. Müteahhit Hikmet Günsay savunmasında, “Binada çok özenli ve kaliteli malzeme kullandım, beton ve demir yetersizliği iddialarını kabul etmiyorum” dedi.

Emeklilerden geçim isyanı: “Ya Geçim Hakkı, Ya Seçim Hakkı!”

Birleşik Emekliler Sendikası’nın çağrısıyla Kartal Sahil Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce emekli, geçim sıkıntılarına dikkat çekerek iktidara sert mesajlar verdi. “Yandaşa kaynak var, emekliye yok” pankartları taşıyan emekliler, insanca yaşam taleplerini bir kez daha dile getirdi.

Ermeni diasporasının temsilcileri: Erivan utanç verici bir suç işliyor

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile Ermeni Apostolik Kilisesi arasında yaşanan cepheleşmede kilisenin yanında yer alan Rus iş insanı Samvel Karapetyan’ın ‘darbe çağrısı’ suçlamasıyla tutuklanarak hapse atılmasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

ABD’de gözaltına alınan Filistinli aktivist serbest bırakıldı

ABD’de gözaltına alınan yüksek lisans öğrencisi Mahmud Halil, serbest bırakıldı.

İran Dışişleri Bakanı: Bombardıman sürerken müzakereye gidemeyeceğim açık, ABD’nin başından beri bu saldırganlığın içinde olduğu sonucuna vardık

İran Dışişleri Bakanı: Bombardıman sürerken müzakereye gidemeyeceğim açık, ABD’nin başından beri bu saldırganlığın içinde olduğu sonucuna vardık