Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok







Eczacılık Günü ve İstihdam Sorunları

Eczacılık Günü ve İlaç Temin Sorunları

14 Mayıs Eczacılık Günü, ilaç temininde yaşanan sıkıntılar ve istihdam sorunlarıyla gündeme geldi. Eczacılar, birçok hayati ilacın piyasada bulunamadığını belirtirken, eczacılık fakültesi sayısındaki artışın işsizliği artırdığına dikkat çekiyor.

Döviz kurundaki artış, sabit kurla belirlenen ilaç fiyatları, ham madde temininde dışa bağımlılık ve ilaç fiyat kararnamesi uygulamaları, ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar arasında gösteriliyor.

10 bine yakın işsiz eczacı

1997 yılına kadar 7 olan eczacılık fakültesi sayısı günümüzde 60’ın üzerine çıktı. Bu fakültelerin 17’si tam akreditasyonlu olarak eğitim veriyor. Türk Eczacıları Birliği’ne göre Türkiye’de yaklaşık 10 bin eczacı işsiz durumda.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, kanser ilaçları, antibiyotikler, hormon ilaçları, tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler ve hiperaktivite ilaçlarının temininde sıkıntı yaşandığını belirtti. Saydan, Avro kurunun 43 TL’ye ulaşmasına karşın ilaç fiyatlandırmasında baz alınan kurun 21,67 TL olduğunu ifade etti. Saydan, yeni bir ilaç fiyat kararnamesi hazırlanması gerektiğini söyledi.

Eczacılık fakültelerinde yaklaşık 25 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’deki eczane sayısı yaklaşık 30 bin olarak belirtiliyor.

İthal ilaçlarda kur farkı etkisi

BirGün’ün aktardığına göre, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaç kurundaki sabitlenmiş seviyenin ithal ilaç temininde sorunlara yol açtığını ifade etti. Sayılkan, ilaç kurunun yıl içinde birkaç kez enflasyon oranında güncellenmesi gerektiğini, mevcut kurun firmalar açısından ithalatı ekonomik olmaktan çıkardığını söyledi.

Verilerle mevcut durum

Türkiye’de yaklaşık 9 bin 500 eczacı işsiz.

2017’de bin 584 olan mezun sayısı 2023’te 3 bin 162’ye yükseldi.

20 yıl önce 8 olan eczacılık fakültesi sayısı 63’e çıktı.

Bu fakültelerden yalnızca 14’ü tam akredite durumda.

Son 5 yılda sayısı en çok artan fakülteler arasında eczacılık 6. sırada yer aldı.

Devlet üniversitelerinde kontenjanlar yüzde 19, vakıf üniversitelerinde yüzde 123 oranında arttı.

Öğretim kadrosu ve laboratuvar imkânları yetersiz olan fakültelerle ilgili tartışmalar sürüyor.


Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Tiktok’ta şimdi de osuruk yürüyüşü trend oldu: Deneyen vazgeçemiyor!

TikTok’ta “osuruk yürüyüşü” adıyla yayılan yeni trend, yemek sonrası birkaç dakikalık hafif yürüyüşün gaz atmayı kolaylaştırıp sindirimi hızlandırdığı ve ruh hâlini iyileştirdiği iddiasıyla dikkat çekiyor.