Çinli araştırmacılar bir kez daha sınırları zorladı! İnsan gözünden bile daha hızlı

Fuzhou Üniversitesi Araştırmacıları İnsan Retinasından İlham Alarak Yeni Biyonik Sensör Geliştirdi

Hong Kong merkezli South China Morning Post’un haberine göre, Fuzhou Üniversitesi’nden araştırmacılar, insan retinasının ışık uyaranlarını algılama ve bunlara uyum sağlama şeklinden esinlenerek benzer uyum davranışına sahip bir sensör geliştirmeyi başardı.

İnsan görme sistemi, ışıkta meydana gelen aşırı değişikliklere uyum sağlayabilen ve bu ayarları hafızasında tutarak benzer koşullarda bir sonraki seferde daha hızlı adapte olabilen bir yapıya sahip.

Dijital sistemlerin “görmesini” sağlayan geleneksel makine görme sistemleri ise “gereksiz verilerin üretilmesi ve yüksek güç tüketimi” gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya bulunuyor, bu da görsel işlemeyi yavaşlatmaktadır.

İNSAN GÖZÜNDEN DAHA HIZLI UYUM SAĞLAYAN BİYONİK SENSÖR

Yapılan çalışma sonucunda geliştirilen biyonik sensör, insan gözünün karanlık ile aydınlık arasındaki aşırı değişikliklere 40 saniye içinde uyum sağlayabiliyor, bu süre insan gözünün 2 ile 30 dakika arasındaki uyum süresinden çok daha kısadır.

Geliştirilen sensör, ışığı elektrik sinyallerine verimli bir şekilde dönüştürebilen ve ani ışık değişimlerine uyum sağlayabilen kuantum noktaları veya minik yarı iletken nanokristaller kullanılarak çalışmaktadır.

Araştırma ekibi, bu yeni sensörün daha az enerji kullanımıyla daha hızlı hesaplama yapabildiğini ve mevcut sistemlerdeki sorunları aştığını belirtti.

Araştırmanın sonuçları, Amerikan Fizik Enstitüsü’nün dergisi “Applied Physics Letters”da yayımlandı.

Related Posts

Rafting takımımız dünya şampiyonu oldu

23 Yaş Altı Milli Rafting Takımı, Dünya Gençler ve 23 Yaş Altı Rafting Şampiyonası’nda altın madalya elde etti.

Orman yangınlarına yapay zeka kalkanı

Orman yangınlarının yıkıcı etkileri, iklim değişikliğinin artan tehdidiyle birlikte her geçen yıl daha da büyüyor. Ancak bilim dünyasından gelen yeni bir gelişme, bu felaketle mücadelede umut vadediyor. Uluslararası bir araştırma ekibi, orman …

İsrailli kuantum girişimine IBM’den dev yatırım

İsrail merkezli kuantum teknolojileri girişimi Qedma, IBM’in de katıldığı A Serisi yatırım turunda 26 milyon dolar fon elde etti. Şirketin geliştirdiği QESEM yazılımı, kuantum algoritmaları çalışırken oluşan hataları bastırma ve sonrasında azaltma …

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

Gedizli kick boksçulardan İzmir Türkiye şampiyonası öncesi büyük başarı

Kütahya’nın Gediz ilçesi, kick boks sporunda elde ettiği başarılarla adından söz ettirmeye devam ediyor.